Ahad, 10 April 2011

Ada apa Dengan Telur ?


huh
memang macam sama rightio?
btw, mungkin la aku dah makan..dah bersarang dah telur nih dalam small n large intestine aku
maybe dye x brape poison macam potassium cyanide yang membunuh tikus2 (*_^)"
that y..masih boleh tulis entry nih..:) Alhamdulillah

Isu nih memang hangat diperkatakan,right?
so, jom... kite tengok satu persatu
mm..well, i understand..that u all can check it by urselve in internet...
i juz make it short :)
1- kite discover dulu sikit la latar belakang telur palsu nih
ok, di Cina, memang ada kelas buat telur palsu nih
rasenye tu je yang kite perlu tau
kat mane? kilang mane? Hey! nak gi melawat ke? Yang tu carik sendiri :) asbestos!=.="

2- Proses pembuatan telur palsu 
Bahan-bahan
 kalsium karbonat, resin, geletin, alum, asid benzoik, kalsium klorida, dan bahan kimia lain.
next, kite gi cara2 nak buat telur palsu nih plak..ermm kalo dear readers rase nak buat kat umah un boleh..try la..dah jadik, show up to me la..:) as i can't do this at home..My mom said..is better i bake a cake =,=" 
ok sambung balik....
*masukkan telur mentah ke dalam bekas hingga agak2 2/3 penuh
*then, masukkan kalsium klorida n pewarna dengan menambah pigmen kuning as it jadi la kuning telur
ngee rase kembang plak tekak..agak2 kalo kite letak warna hijau ke,merah ke purple ke..kirenye "kuning" telur jadik warne yang tu la ek? ntah..i have no answer..(^_^)3
ok lepas tu, masukkan kuning telur yang kite bancuh tadi tuh dalam acuan..ermm nampak kan pic atas tuh yang sebelah jug tuh yang ada 2 tempat bulat tuh..ha tu lah bekas acuan..ermm kalo buat kat umah..boleh la amik penutup botol..buat telur palsu yang comel HAHA
ok next-rendam dalam kalsium karbonat
Dush! wat an egg la kan
ok next,rendam dalam lilin paraffin as kite nak bentuk kulit telur
Then, biarkan hingga kering...

x lama lepastu..SIAP lah telur palsu dan boleh diphotostat sebanyak mane dan jual kalo x rase berdosa...

in fact, banyak gelembung kecil semasa menggoreng telur..tapi x ramai yang perasan..(me too) telur palsu nih nampak memang sebijik macam telur sebenar..MALAH Lebih enak, sedap dan rase telur la kan kalo dimakan? <yang nih x sure..x pernah pulak aku rase telur nih terlebih sedap..yang pasti kalau lapar..semua aku baham..>

nih ada sikit tips la nak kenal telur palsu nih
*Selepas telur dipecahkan, telur kuning dan putihnye senang bercampor
*cangkerangnye agak berkilat..tapi x ketara sangat la kot..sebab memang x de beze un kalo tgk skali imbas
ada kot sikit beze..tapi kalo dah banyak2 telur kat supermarket tuh..paham2 je lakan..amik je masok troli...tgk jenis a ke b ke c ke dah tu bayar..(if me la)
*try r pegang telur tiruan tuh..agak kasar cangkerang dye
*errmm dari satu sumber, ketuk2 telur tuh..telur sebenar berbunyi lebiih rapuh dari telur tiruan
* selepas pecahkan telur tiruan, the white and yellow portion of telur tuh akan cair bersama..sobab eh, bondo2 montah yang nak dibuek kuning ngan putih tolur tu samo yo..bezo eh, lotak pewarno..macam dah tulih kek atas tadi
*then, kuning telur ruh akan mengembang dengan sendirinya apabila digoreng x yah susah2 nak sentuh..tapi nih buat aku terfikir.....kalo buat telur dadar camne? huh =.="
 buat mase nih, tu je la care2 nak kesan virus telur tiruan nih
kenapa kita kene tahu?
sebab kite orang islam..makan un kene jaga kan? (*_^) difahamkan telur tiruan nih mengandungi gelatin yang haram dimakan oleh orang islam

KENAPA ada orang nak buat telur tiruan?
Jawapannya kerana wang. Kos telur palsu cuma 0.55 Yuan/kg sedangkan harga pasaran telur asli adalah 5.60 Yuan/kg. Walau bagaimana pun telur ini akan menyebabkan keracun makanan jika di makan.

Btw..wang tuh duniawi semata2...yang kite carik dalam hidup ni ialah keredhaan-NYA..aku juga insan lemah yang masih mencari2 arah hidup...sape lah kite nak mengubah sesuatu...nyawa..hidup..hatta telur ayam nih sume ciptaan Allah yang maha Esa yang memang x dapat direka oleh mana2 makhluk un.. kalo nak telur ayam..mestilah dari ayam...nama un telur ayam kan...habis tu kalo manusia buat...nak panggil telur ape?..hehe kalo nak telur ayam free, bela lah ayam..sekian wassalam...
nak info lebih..banyak2 membaca ye! Membaca jambatan ilmu (*_^)


3 ulasan: